Solvay Konferansı, 1911’den beri Fizik ve Kimya alanında periyodik olarak sürdürülen bilimsel toplantılar serisi olarak bilinmektedir. Özellikle, beşinci toplantıda çekilmiş olan fotoğraf oldukça ünlüdür ve tarihin seyrine etki etmiş bilim insanlarını bir araya toplamasıyla bilinmektedir. Aslında bu durum, sadece beşinci toplantı için geçerli değildir. Bu toplantılarda, dönemlerinin Nobel Ödülü kazanmış ya da kazanmaya aday olan yıldız bilim insanları bir araya gelmektedir.
Solvay Konferansı, yaygın olarak 1927 yılında gerçekleşen Fizik konferansı ile bilinmektedir. Marie Curie’den Albert Einstein’e dünyayı değiştiren tüm önemli bilim insanlarını bir araya toplamış olması, 1927 konferansını unutulmaz kılmaktadır.
Solvay Konferansı, günümüzde de devam etmekte olup 2014 yılında Fizik alanında “Astrofizik ve Kozmoloji” konularında Roger Blandfor başkanlığında ve 2016 yılında Kimya alanında “Biyoloji ve Kimya’da Kataliz” başlığıyla Kurt Wüthrich ve Robert Grubbs başkanlığında gerçekleştirilmiştir.
İlk Konferans
Nobel ödüllü Hendrik A. Lorentz’in başkanlığında toplanan ilk Solvay Konferansı, 1911 yılında Kimya şirketi sahibi olan Ernest Solvay’ın desteği ile gerçekleşmiştir. Daha sonraki sene yani 1912’de ise, Solvay Enstitüsü kurulmuştur. 1911 yılındaki ilk konferansın konuları “Radyasyon ve Kuantum” olarak belirlenmiştir. İlk konferansın katılımcıları arasında genç Albert Einstein, Marie Curie ve Henri Poincaré dikkat çeken isimlerdir.
Beşinci Konferans (1927)
En popüler Konferans 1927’de gerçekleşen konferanstır. Sosyal medyada yaygın olarak bilinen konferans fotoğrafı aslında Beşinci Konferansa aittir. Beşinci Konferanstan geriye sadece bu meşhur fotoğraf değil aynı zamanda heyecan verici bir video kaydı kalmıştır.
Elektron ve Fotonları konu alan ve 29 bilim insanının katıldığı Beşinci Konferansta bulunan 29 katılımcının 17 tanesi Nobel Ödülü kazanmış araştırmacılardır. Beşinci Konferansta en dikkat çekici isim Marie Curie’dir. Ayrıca, bu konferansta Max Planck, Erwin Schrödinger, Albert Einstein ve Neils Bohr gibi önemli isimler de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Beşinci Konferans günümüzde de anılan Neils Bohr ve Albert Einstein arasındaki kuantum tartışmalarının başlangıç noktasını da oluşturmaktadır.
Sırayla: A. Piccard, E. Henriot, P. Ehrenfest, E. Herzen, Th. de Donder, E. Schrödinger, J.E. Verschaffelt, W. Pauli, W. Heisenberg, R.H. Fowler, L. Brillouin; P. Debye, M. Knudsen, W.L. Bragg, H.A. Kramers, P.A.M. Dirac, A.H. Compton, L. de Broglie, M. Born, N. Bohr; I. Langmuir, M. Planck, Marie Curie, H.A. Lorentz, A. Einstein, P. Langevin, Ch.-E. Guye, C.T.R. Wilson, O.W. Richardson